Oficiálne stanovisko Lesov mesta Spišská Nová Ves k udalosti - zrážka psa

28.04.2023 15:36

Vážení občania, milé dámy, páni a ostatní čitatelia a priaznivci  mediálnych sietí.

 

Radi by sme touto cestou reagovali na príspevok uverejnený na facebookovej stránke a stránke mapaslovenskyraj.sk. zo  štvrtku  27.apríla 2023 o 18.27 hod.. Administrátor facebookovej stránky,, mapaslovenskyraj.sk“ publikoval príspevok,  v ktorom obvinil lesníkov  spoločnosti Lesy mesta Spišská Nová Ves s.r.o zo zabitia psa v lokalite Rybníky.

V mene spoločnosti Lesov mesta Spišská Nová Ves s.r.o. sa v prvom rade chceme ospravedlniť majiteľovi zrazeného psa, ale zároveň chceme uviesť niektoré informácie na pravú mieru. To čo sa píše  v rôznych statusoch nie je  pravda. Nie sme žiadni „zabijaci“ psov a iných zvierat a ani žiadne „potkany“  ako nás mnohí nazývate. Ak by niekto chcel toho psíka úmyselne usmrtiť  autom, tak by ho musel zraziť jeho prednou časťou.  Skutočnosť je taká, že zamestnanci Lesov mesta Spišská Nová Ves s.r.o. v poobedňajších hodinách išli služobným autom Ford Ranger po ceste z Vojtechovej samoty do Novoveskej Huty, kde im v časti Rybníky prekrížil cestu pes, ktorý zúrivo brechajúc  skákal okolo auta , na čo vodič auta a spolujazdec (obaja lesníci) zareagovali tak, že auto zastavili. Kvôli agresívnemu psovi sa rozhodli, že zatrúbia, či sa neukáže majiteľ. Predmetná cesta je frekventovaná turistická oddychová trasa, preto agresívny pes bez majiteľa mohol spôsobiť  vážny problém. Po chvíli trúbenia bez akéhokoľvek náznaku, že je  majiteľ  v blízkosti , sa rozhodli  za neustáleho ataku psa na vozidlo pokračovať v ceste. Po chvíli si spolujazdec všimol, že popri pravom zadnom kolese beží  pes , na čo šofér vozidla zvýšil rýchlosť s úmyslom sa od neho odpútať.  Za chvíľku už spolujazdec v spätnom zrkadle vozidla psa neregistroval a pokračovali v ceste do Novoveskej Huty. S odstupom cca pätnástich minút išlo po tej iste ceste naše druhé služobné vozidlo, ktorého posádka po príchode na ústredie Lesov mesta Spišská Nová Ves s.r.o.  uviedla, že na ceste sa nachádza zrazený pes bez majiteľa. To, že chlapec  žiadal o pomoc lesníkov pri zrazenom psovi nie je pravdou, napriek tvrdeniu autora článku. Posádka  prvého auta  po rozhovore zistila, že by mohlo ísť o dotyčného psa ktorý behal za autom.

 

 Dôležitou informáciou je, že pisateľ a súčasne administrátor predmetnej stránky a taktiež majiteľ psa nebol prítomný pri danej udalosti.

Nechceme polemizovať, či dotyčný pes utiekol z dvora, či sa to stalo prvýkrát, alebo sa to opakovalo, čo by sa stalo ak, by tam išiel cyklista alebo iný turista a pes by zaútočil.....

Podstatne je to, že za psíka v plnom rozsahu zodpovedá majiteľ psa a pes má byť na  vôdzke mimo obydlia , alebo vodiť ho osoba, ktorá je schopná ho ovládať v plnom rozsahu. Celý incident sa udial na lesnej ceste a na voľnom priestranstve.

V neposlednom rade je pravda , že z ľudského hľadiska, vodiči, zamestnanci Lesov mesta Spišská Nová Ves s.r.o. , bez ohľadu na to či by vedeli alebo nevedeli kto je majiteľom psa alebo kto ho zrazil, alebo nezrazil, prechádzajúc okolo zrazeného psa s chlapcom ( podľa tvrdenia majiteľa psa) mali zastaviť a opýtať sa ,či chlapec nepotrebuje pomoc a nenechať ho tam so zrazeným psíkom samého. V tomto prípade však skutočnosť bola iná a to že chlapec a ani žiadna iná osoba v čase prejazdu druhého auta sa pri psovi nenachádzala.  Na druhej strane si vyprosujeme útoky na spoločnosť, ako takú a na  našich zamestnancov.